Eupedia
Eupedia Genetics


Eupedia > Γενεσιολογία > Απλοομάδων > Απλοομάδα J

Απλοομάδα J (μιτοχονδριακό DNA)

English version Version française Deutsche Fassung
Περιεχόμενα

Συγγραφέας: Maciamo Hay (Μετάφραση: Πασχάλης Μπαρμπούτης).
Τελευταία ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2016


Γεωγραφική Κατανομή

Η απλοομάδα Ι είναι σχετικά ομοιόμορφα κατανεμημένη σε όλη την Ευρώπη. Ο μόνος πληθυσμός από τον οποίο είναι απούσα είναι οι Σάμι από την Λαπωνία. Οι υψηλότερες συχνότητες του μιτοχονδριακού DNA J στην Ευρώπη βρίσκονται στην Κορνουάλη (20%), την Ουαλία (15%), την Ισλανδία (14%), την Δανία (13,5%), την Σαρδηνία (13%), την Σκωτία (12,5%), την Αγγλία (11,5 %), την Ελβετία (11,5%), την Ολλανδία (11%) και την Ρουμανία (11%). Στην Μέση Ανατολή, είναι πιο συχνή στην Σαουδική Αραβία (21%), ακολουθούμενη από το Κουβέιτ (16%), την Υεμένη (15%), το Κουρδιστάν (15%), το Νοτιοδυτικό Ιράν (14%), το Ιράκ (13% ) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (12%). Τοπικές κορυφώσεις παρατηρούνται επίσης μεταξύ κάποιων εθνοτικών ομάδων του Καυκάσου, όπως είναι οι Βόρειοι Οσέτιοι (16%) και οι Νταργκίν (11%).

Κατανομή της απλοομάδας μιτοχονδριακού DNA J σε Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή

Κατανομή της απλοομάδας μιτοχονδριακού DNA J σε Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή

Προέλευση και Ιστορία

Η μετάλλαξη που καθόρισε την απλοομάδα J πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε περίπου 45.000 χρόνια πριν, πιθανώς στην Δυτική Ασία. Εκτιμάται ότι η J2 διαχωρίστηκε πρώτη από την J * περίπου 37.000 χρόνια πριν, ακολουθούμενη από την J1 33.000 χρόνια πριν. Μεταξύ της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων (26.500 έως 19.000 χρόνια πριν) μέχρι το τέλος των τελευταίων παγετώνων (12.000 χρόνια πριν), οι J καταγωγές διακλαδίστηκαν σε επτά κύριες υποομάδες: την J1b (± 23.000 χρόνια πριν), την J1c (± 16.500 χρόνια πριν), την J1d (± 20.000 χρόνια πριν), την J2a1 (± 16.500 χρόνια πριν), την J2a2 (± 20.500 χρόνια πριν), την J2b1 (± 15,500 χρόνια πριν) και την J2b2 (± 11.000 χρόνια πριν). Σημειώστε ότι η τρέχουσα ονοματολογία δεν περιλαμβάνει καμία υποομάδα με το όνομα J1a (η πρώην J1a μετονομάστηκε σε J1b3a).

Επανοίκιση της Ευρώπης στο τέλος των Παγετώνων

Αν και κανένα ίχνος του μιτοχονδριακού DNA J δεν έχει βρεθεί στην Μεσολιθική ή Παλαιολιθική Ευρώπη επί του παρόντος, είναι πιθανό ότι μερικές γενεαλογίες J επαναποίκισαν την Ευρώπη στο τέλος της παγετώδους περιόδου από καταφύγια της Εγγύς Ανατολής, όπως προτείνουν οι Pala et al. (2012). Αν έγινε έτσι, αυτή η μετανάστευση κατά πάσα πιθανότητα διεξήχθη από γενεαλογίες J2a1, μιας υποομάδας που είναι σχεδόν απούσα εκτός Ευρώπης σήμερα, αν και η J1c δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα. Οι υψηλότερες συχνότητες της J2a1 βρίσκονται στην βόρεια Γερμανία και την Δανία (5%), την Ελβετία (3%) και την Αγγλία (2%).

Η J1c είναι τόσο σπάνια στη Μέση Ανατολή σήμερα, ώστε να μπορεί να προβλεφθεί ότι ήταν μια γενεαλογία κυνηγών-τροφοσυλλεκτών που κατοικούσαν στην Ανατολική Μεσόγειο και τα νότια Βαλκάνια κατά τη διάρκεια της Επιπαλαιολιθικής Περιόδου, αλλά η διάχυσή της στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν έλαβε χώρα μέχρι την Νεολιθική Περίοδο.

Οι πατρικές απλοομάδες που αντιστοιχούν στην J1c και την J2a1 θα μπορούσαν να είναι η E-V13 και η J2b, δύο καταγωγές που πιστεύεται ότι έχουν εξελιχθεί στην Νοτιοανατολική Ευρώπη στα τέλη τελευταίας Εποχής των Παγετώνων και στην άμεση μεταπαγετώνια περιόδο. Επαφές μεταξύ φυλών Ευρωπαίων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών θα επέτρεπαν στις γενεαλογίες J1c και J2a1 να ενταχθούν στις Υ-απλοομάδες I1, I2 και R1a ήδη πριν από την Νεολιθική Εποχή.

Νεολιθική διασπορά της γεωργίας

Δείγματα έχουν εντοπιστεί σε διάφορες Νεολιθικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολιτισμού της Γραμμικής Κεραμικής (LBK) στην Κεντρική Ευρώπη, του πολιτισμού της Κεραμικής cardium στην Νότια Γαλλία, τους Μεγαλιθικούς πολιτισμούς στην Βόρεια Ισπανία και του πολιτισμού Funnelbeaker στην Γερμανία και την Σουηδία. Όλα τα Νεολιθικά δείγματα που ελέγχθηκαν μέχρι σήμερα ανήκαν στις J1 *, J1c ή J2b1a. Η J1c είναι μακράν η πιο κοινή μορφή του μιτοχονδριακού DNA J σήμερα στην Ευρώπη, καταλαμβάνοντας πάνω από τα τρία τέταρτα του συνόλου των γενεαλογιών J.

Ένα ερώτημα που ακολουθεί είναι: οι γενεαλογίες J1c και J2b1a προήλθαν στην πραγματικότητα από την Εγγύς Ανατολή κατά τη διάρκεια της Νεολιθικής Περιόδου ή ήταν ήδη στα Βαλκάνια και απλώς επεκτάθηκαν από εκεί; Και οι δύο είναι σπάνιες στην Εγγύς Ανατολή σήμερα, οπότε η δεύτερη υπόθεση μπορεί να φαίνεται περισσότερο πειστική από την πρώτη. Ωστόσο, η ηλικία της J2b1a έχει υπολογιστεί σε 11.000 χρόνια πριν από σήμερα, ενώ η Νεολιθική ξεκίνησε πάνω από 12.000 χρόνια πριν στην Εγγύς Ανατολή. Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να έχει φτάσει από την Εγγύς Ανατολή, όπως η J2b1 * και να εξελίχθηκε σε J2b1a μόνο μετά την άφιξη στην Ευρώπη, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί αυτή η συγκεκριμένη υποομάδα είναι σχεδόν αποκλειστικά ευρωπαϊκή, ενώ όλες οι άλλες υποομάδες της J2b1 είναι ως επί το πλείστον μεσανατολικές ή της Ανατολικής Μεσογείου. Η J2b1a θα είχες έρθει συνεπώς σαν μία μητρική καταγωγή των πρώτων γεωργών παράλληλα με την πατρική καταγωγή G2a (και ίσως και τις E-M123, J1 και T). Η J1c, ωστόσο, είναι πολύ παλιά (15.000 ετών) για το συγκεκριμένο σενάριο. Αν ήταν μέρος της Νεολιθικής επέκτασης από την Εύφορη Ημισέληνο, πολλές υποομάδες J1c θα ήταν κατά κύριο λόγο δυτικοασιατικές σήμερα, πράγμα που δεν ισχύει. Τα μόνα J1c άτομα εκτός Ευρώπης ανήκουν σε βαθείς κλάδους, που σαφώς προέρχονται από την Ευρώπη ή την Ανατολία. Οι Mathieson et al. (2015) εξέτασαν το DNA της πρώιμων Νεολιθικών αγροτών από την Δυτική Ανατολία και από τον πολιτισμό Starcevo στην Ουγγαρία και την Κροατία και διαπίστωσαν ότι η J1c ήταν παρούσα και στους δύο πολιτισμούς, μαζί με άλλες τυπικά Ευρωπαϊκές Νεολιθικές καταγωγές, όπως οι Η5, K1a, N1a, Τ2 και Χ2. Οι Lazaridis et al. (2016) εξέτασαν 44 αρχαία δείγματα της Εγγύς Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων Νεολιθικών αγροτών από την Ιορδανία και το δυτικό Ιράν, καθώς και δείγματα από την Χαλκολιθική και την Εποχή του Χαλκού από την Αρμενία και τον Λεβάντε, αλλά δεν βρήκαν καμία J1c, εκτός από ένα μόνο δείγμα στο Νεολιθικό Ιράν. Αυτό υποδηλώνει ότι οι J1c καταγωγές πιθανότατα δεν βρίσκονταν μεταξύ των πρώτων αγροτών της Εύφορης Ημισελήνου, αλλά μάλλον αφομοιώθηκαν από γειτονικούς πληθυσμούς βορειότερα, κυρίως στην Ανατολία και το Ιράν, αλλά ίσως και στα Βαλκάνια, τα οποία συνδέονταν με την Ανατολία από μία γέφυρα γης κατά την διάρκεια των παγετώνων και της άμεση μετα-παγετώδους περιόδου.

Ινδοευρωπαϊκές εισβολές κατά την διάρκεια της Εποχής του Χαλκού

Η απλοομάδα J έχει βρεθεί σε δείγματα της Εποχής του Χαλκού από τον πολιτισμό Yamna (J2b), τον πολιτισμό Corded Ware (J1c και J2b1a), τον πολιτισμό Κατακομβών (J1b1a1), τον πολιτισμό Unetice (J1b1a1), και τον πολιτισμό Urnfield (J1b1), όλοι στην Κεντρική Ευρώπη. Ο πολιτισμός Corded Ware συνδέεται με την επέκταση της Υ-απλοομάδας R1a από την Στέπα της Βόρειας και υπό το φως της συνέχειας με νεολιθικά δείγματα από την Κεντρική Ευρώπη μπορεί να θεωρηθεί ότι οι μητρικές καταγωγές J1c και J2b1a δεν εισήχθηκαν από τους νεοφερμένους, αλλά απορροφήθηκαν από τους άρρενες εισβολείς.

Από την άλλη πλευρά, η J1b δεν έχει ποτέ βρεθεί στην Ευρώπη πριν από την εποχή του Χαλκού και είναι πολύ πιθανόν να την έφεραν οι Ινδοευρωπαίοι που μετέφεραν R1b πατρικές καταγωγές. Τόσο ο Unetice όσο και ο Urnfield πολιτισμός πιστεύεται ότι ιδρύθηκαν κυρίως από R1b άνδρες. Η J1b έχει βρεθεί επίσης μεταξύ των αφρικανικών φυλών που παρουσιάζουν καταγωγές R1b-V88, άρα μπορούμε να υποθέσουμε ότι η J1b ήταν ένας από τους αρχικούς μητρικούς κλάδους που βρέθηκαν σε πληθυσμούς R1b τουλάχιστον από την Αρχαιότερη Νεολιθική (βλέπε ιστορία R1b). Η απουσία της J1b από τοποθεσίες της Εποχής του Χαλκού που σχετίζονται με την επέκταση των κλάδων R1a των Ινδοευρωπαίων (Βαλτο-Σλαβικών και Ινδο-Ιρανών) υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή J1b συνδέεται αποκλειστικά με αρχαίoυς πληθυσμούς R1b.

Η J1b είναι επίσης πολύ συχνή μεταξύ μη-R1b πληθυσμών στην Μέση Ανατολή (κυρίως στον Νότιο Καύκασο, το Ιράν και την Αραβική Χερσόνησο), παρόλο που οι υποομάδες είναι διαφορετικές. Η συχνότερη υποομάδα J1b στην Ευρώπη, και πιο ισχυρά συσχετιζόμενη με την Y-απλοομάδα R1b, είναι η J1b1 και κυρίως η J1b1a, που είναι επίσης η υποομάδα που ταυτοποιήθηκε στον πολιτισμό Urnfield. Άλλες υποομάδες της J1b περιορίζονται στην Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι υψηλότερες συχνότητες της J1b1a στην Ευρώπη παρατηρούνται σταθερά στις περιοχές με υψηλά ποσοστά της Υ-απλοομάδας R1b, όπως η Ισλανδία (5.5%), η Σκωτία (3.5%), η Ουαλία (3.5%) και η Νοτιοδυτική Γαλλία (2.5%).

Οι Καλάς του Βόρειου Πακιστάν, που έχουν κατά καιρούς ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια, είναι μια άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση. Σύμφωνα με τους Quintana-Murci et al. (2004), οι μητρικές απλοομάδες τους είναι 100% από την Δυτική Ευρασία και περιλαμβάνουν τυπικά ινδοευρωπαϊκές καταγωγές όπως οι Η2a1 (2%), U2e (16%) και U4 (34%) (και οι τρεις συνδέονται με την Υ-απλοομάδα R1a) αλλά διαθέτουν επίσης 11% J2b1a, μια γενεαλογία που συναντάμε συνήθως στην Ρωσία και την Δυτική Ευρώπη, η οποία απουσιάζει από την Εγγύς Ανατολή (βλέπε παραπάνω). Με βάση την παρουσία της J2b1a ως επί το πλείστον στην Δυτική Ευρώπη, η φυσική συσχέτιση θα ήταν με την R1b. Ωστόσο, οι Καλάς έχουν 18% R1a, αλλά όχι R1b (αν και έχουν απομεινάρια των πολύ παλιών R * και τR1 *, γεγονός που τους καθιστά πολύ ιδιαίτερους). Αυτό σημαίνει ότι η J2b1a1 θα μπορούσε να έχει εξαπλωθεί είτε από τους R1a ή τους R1b Ινδοευρωπαίους, ή και τους δύο.

Τυπικές ευρωπαϊκές υποομάδες J1c έχουν κατά καιρούς βαθείς κλάδους στην Δυτική Ασία, τη Νότια Ασία, την Κεντρική Ασία ή την Βόρεια Ασία. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές οι υποομάδες θα έχουν εξαπλωθεί εκτός Ευρώπης από τις ινδοευρωπαϊκές μεταναστεύσεις. Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων είναι οι J1c1 (που βρίσκεται στο Ουζμπεκιστάν), J1c2a5 (που βρίσκεται στα Κανάρια νησιά, στους Τάταρους του Βόλγα και στη Σιβηρία), J1c2m (που βρίσκεται στο Τουρκμενιστάν, την Σιβηρία και την Ρουμανία), J1c3e1 (που βρίσκεται στην Τουρκία), J1c3f (που βρίσκεται στον Βόρειο Καύκασο και το Καζακστάν), J1c4 (στην Σιβηρία), J1c5 (που βρίσκεται στην Ινδία και στους Γιακούτους της Σιβηρίας), J1c7 (που βρίσκεται στην Αρμενία και το Κουβέιτ), J1c8 (βρέθηκε στην Ινδία), J1c12a και J1c12b (στο Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν ). Όλες τους βρίσκονται επίσης τόσο στην Δυτική όσο και στην Ανατολική Ευρώπη. Δυστυχώς, τα στοιχεία για τις βαθιές υποομάδες J από την Κεντρική και την Νότια Ασία εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή αυτήν την στιγμή και είναι δύσκολο να το επιβεβαιωθούν με σιγουριά. Είναι επίσης πιθανό ότι αυτές οι J1c υποομάδες διαδόθηκαν από νεολιθικούς βοσκούς από τα Ζάγκρος και τον Καύκάσο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν στις Υ-απλοομάδες J2a και T1a, οι οποίοι θα ήταν οι γείτονες των R1b κτηνοτρόφων βοοειδών κατά την πρώιμη Νεολιθική.

Υποομάδες της Μέσης Ανατολής

Οι J1b (xJ1b1), J1d, J2a2, J2b1b και J2b2 είναι σπάνιες στην Ευρώπη και ουσιαστικά περιορισμένες στην Μέση Ανατολή. Η J2a2 είναι επίσης κοινή στην βορειοδυτική Αφρική (J2a2b και J2a2d).

Υποομάδες J1d και J1b εκτός της J1b1 βρίσκονται γύρω από τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο και επεκτείνονται προς την Μεσογειακή Ευρώπη δυτικά και προς το Ιράν ανατολικά. Η J1d4 έχει βρεθεί ακόμη και μεταξύ των Ινδών Βραχμάνων. Η κατανομή των μιτοχονδριακών απλοομάδων J1b και J1d θυμίζουν εκείνες της Υ-απλοομάδας J1 και J2 (το μιτοχονδριακό DNA J1d είναι πιο κοντά στο Y-DNA J2).


Υποομάδες

  • J1
    • J1b
      • J1b1 : μια Ινδοευρωπαϊκή υποομάδα, βρίσκεται σε Ανατολία, Κεντρική Ασία, Ινδία και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης
        • J1b1a : βρίσκεται στην Ευρώπη, τον Καύκασο και την Ινδία
          • J1b1a1 : βρίσκεται στην Δυτική Ευρώπη
          • J1b1a2 : βρίσκεται σε Ιταλία, Ελλάδα και Αρμενία
          • J1b1a3 : βρίσκεται σε Ιταλία, Αρμενία και Βόρειο Ιράν
        • J1b1b : βρίσκεται σε βορειοδυτική Ευρώπη, Ιταλία, Τουρκία και Κίνα (Xinjiang)
          • J1b1b1 : βρίσκεται σε Ιταλία , Αρμενία, Ιράκ, Ιράν, Ινδία και Σιβηρία (Buryats, Altai-Kizhi)
          • J1b1b2 : βρίσκεται στο Ιράν
      • J1b2 : βρίσκεται σε Μεσοποταμία, Μαρόκο, Ιβηρία, Ιταλία και Γαλλία
        • J1b2a : βρίσκεται στην Μέση Ανατολή
      • J1b3 : βρίσκεται σε Ιταλία και Αρμενία
        • J1b3a : βρίσκεται σε Ιράν (Πέρσες), Αρμενία και Κεντρική Ευρώπη
        • J1b3b : βρίσκεται σε Ελλάδα και Ιράν
      • J1b4 : βρίσκεται σε Τουρκία και Κρήτη
        • J1b4a : βρίσκεται σε Αρμενία και Ιράν
      • J1b5
        • J1b5a : βρίσκεται σε Ιράκ, Αρμενία και Οσσετία
        • J1b5b : βρίσκεται σε Ιράκ και Ιράν
        • J1b5c : βρίσκεται στο Ιράν (Qashqai)
      • J1b6 : βρίσκεται σε Ιράν (Πέρσες), Ιράκ και Κουβέιτ
        • J1b6a : βρίσκεται σε Ιταλία και Ιράν
      • J1b7 : βρίσκεται σε Ιράκ και Τουρκία
      • J1b8 : βρίσκεται σε Αρμενία και Μάγκρεμπ
    • J1c
      • J1c1 : βρίσκεται σε όλη την Ευρώπη
        • J1c1a : βρίσκεται σε Βρετανία και Φινλανδία
        • J1c1b : βρίσκεται σε Δυτική και Βόρεια Ευρώπη
        • J1c1c
        • J1c1d
        • J1c1e
        • J1c1f
        • J1c1g : βρίσκεται στην Δυτική Ευρώπη
      • J1c2 : βρίσκεται σε όλη την Ευρώπη
        • J1c2a : βρίσκεται σε Βρετανία και Σκανδιναβία
        • J1c2b : βρίσκεται στην Βρετανία
        • J1c2c : βρίσκεται σε Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη
        • J1c2d : βρίσκεται σε Βρετανία και Σκανδιναβία
        • J1c2e : βρίσκεται σε Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, Βάσκους και Ιράν (Πέρσες)
        • J1c2f : βρίσκεται σε Νότια Ρωσία, Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη
        • J1c2g : βρίσκεται στην Βρετανία
        • J1c2h
        • J1c2i : βρίσκεται στην Τουρκία
        • J1c2j : βρίσκεται στην Ιταλία
        • J1c2k : βρίσκεται στην Ελλάδα
        • J1c2l
        • J1c2m : βρίσκεται σε Ρουμανία, Ρωσία (Σιβηρία), Ιράν και Τουρκμενιστάν
        • J1c2n : βρίσκεται στην Φινλανδία
        • J1c2o
        • J1c2p : βρίσκεται στην Ουκρανία
        • J1c2q
        • J1c2r : βρίσκεται στην Εσθονία
        • J1c2s
      • J1c3 : βρίσκεται σε όλη την Ευρώπη
        • J1c3a : βρίσκεται στην βορειοδυτική Ευρώπη
        • J1c3b : βρίσκεται στην βορειοδυτική Ευρώπη
        • J1c3c : βρίσκεται σε Γαλλία, Γερμανία και Κάτω Χώρες
        • J1c3d : βρίσκεται στην Ρωσία
        • J1c3e : βρίσκεται στην Κεντρική και Βορειοανατολική Ευρώπη
        • J1c3f : βρίσκεται στην Βόρεια Ευρώπη
        • J1c3g : βρίσκεται στην βορειοδυτική Ευρώπη και την Ρωσία
        • J1c3h
        • J1c3i
        • J1c3j
        • J1c3k : βρίσκεται στην Ρωσία(Αντιγκέα)
      • J1c4 : βρίσκεται σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη
        • J1c4a
        • J1c4b
      • J1c5 : βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης
        • J1c5a
        • J1c5b
        • J1c5c: βρίσκεται στους Βάσκους
        • J1c5d: βρίσκεται στην βορειοδυτική Ευρώπη
        • J1c5e : βρίσκεται σε Ευρώπη και Ινδία (Punjab)
        • J1c5f
      • J1c6: βρίσκεται στους Βάσκους
      • J1c7 : βρίσκεται σε Ανατολική, Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και στο Ιράν (Qashqai)
        • J1c7a : βρίσκεται σε Ισπανία, Ιταλία, Νοτιοανατολική και Βορειοανατολική Ευρώπη και στο Ιράν (Περσες)
      • J1c8 : βρίσκεται σε Σουηδία, Βρετανία, Ισπανία, Κρήτη και Ινδία
        • J1c8a
        • J1c8b
      • J1c9 : βρίσκεται σε Βόρεια Ευρώπη και Ιταλία
      • J1c10 : βρίσκεται σε Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, Ιταλία, (και Σαρδηνία) και Μαρόκο
        • J1c10a
      • J1c11: βρίσκεται σε Ιταλία και Αυστρία
        • J1c11a
      • J1c12: βρίσκεται σε Ιταλία, Ισραήλ, Μεσοποταμία, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσία (Τάταροι του Βόλγα)
      • J1c13
      • J1c14 : βρίσκεται σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
      • J1c15 : βρίσκεται σε Ιταλία και Μέση Ανατολή (Ισραήλ, Αζερμπαϊτζάν, Ιράκ, Κουβέιτ)
        • J1c15a
        • J1c15b
      • J1c16
      • J1c17 : βρίσκεται στην Σαρδηνία
    • J1d : βρίσκεται σε Μεσογειακή Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Καύκασο
      • J1d1 : βρίσκεται σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο, Ιράν, Κουβέιτ και Ουγκάντα
        • J1d1a
        • J1d1b
      • J1d2 : βρίσκεται σε Ιταλία, Αρμενία και Ιράν
        • J1d2a:
      • J1d3 : βρίσκεται σε Ιταλία και Καύκασο(Αντιγκέα, Γεωργία)
        • J1d3a: βρίσκεται στο Ιράν (Qashqai)
        • J1d3b
      • J1d4 : βρίσκεται σε Αρμενία και Ινδία (Βραχμάνοι)
      • J1d5 : βρίσκεται στο Ιράν
      • J1d6 : βρίσκεται σε Ρωσία (Οσσετία, Μανσία, Σιβηρία) και Ιράν (Αζέροι)
        • J1d6a
  • J2
    • J2a
      • J2a1: βρίσκεται κυρίως σε Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ιδιαίτερα γύρω από τις Άλπεις και την Σκανδιναβία
        • J2a1a
      • J2a2: βρίσκεται κυρίως σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική
        • J2a2a : βρίσκεται σε Ιταλία, Ανατολία, Λεβάντε και Υεμένη
        • J2a2b : βρίσκεται σε Μάγκρεμπ, Ελλάδα και Ρωσία
        • J2a2c : βρίσκεται σε Ιταλία (και Σαρδηνία) και Υεμένη
        • J2a2d : βρίσκεται στο Μάγκρεμπ
    • J2b
      • J2b1: βρίσκεται κυρίως σε Μέση Ανατολή (ιδιαίτερα σε Καύκασο και Ανατολία), αλλά και στη Μεσόγειο, την Κεντρική και την Ατλαντική Ευρώπη
        • J2b1a : βρίσκεται σε Δυτική Ευρώπη και Ρωσία
        • J2b1b : βρίσκεται στη Βρετανία
        • J2b1c : βρίσκεται σε Ελλάδα (και Κρήτη) και Ρωσία
        • J2b1d : βρίσκεται στη Ρωσία (Βορειοδυτικό Καύκασο)
        • J2b1e : βρίσκεται σε Ιταλία και Λίβανο
        • J2b1f : βρίσκεται σε Συρία και Αρμενία
        • J2b1g
        • J2b1h
      • J2b2: βρίσκεται σε Μέση Ανατολή και Ρουμανία

Συσχετιζόμενες καταστάσεις υγείας

Σύμφωνα με τους González et al. (2012), η απλοομάδα J φαίνεται να προστατεύει από τον διαβήτη.

Οι Coskun et al. (2004) μελέτησαν τις μεταλλάξεις που καταστέλλουν την μιτοχονδριακή μεταγραφή και αντιγραφή και ανέφεραν ότι η απλοομάδα J θα μπορούσε να προστατεύει από την Νόσο Alzheimer.

Η μετάλλαξη A10398G που καθορίζει την απλοομάδα J έχει συσχετιστεί με αυξημένη μακροζωία (Dato et al. (2005), Shlush et al. (2008) και Nijiati et al. (2013)) και προστασία από την Νόσο Parkinson (Ghezzi et al. (2005) και Clark et al. (2011)). Έχει παρατηρηθεί σε όλους τους κλάδους της απλοομάδας J εκτός από τον J1c8.

Η κοινή μετάλλαξη C150T έχει παρατηρηθεί σε πολύ υψηλότερη συχνότητα σε Κινέζους και Ιταλούς αιωνόβιους και ίσως είναι χρήσιμη για την μακροζωία και την αντίσταση στο στρες σύμφωνα με τους Chen et al. (2012). Η C150T καθορίζει τις απλοομάδες J1b7, J1c1c and J2, αλλά μπορεί να βρεθεί και σε άλλες υποομάδες.

Hendrickson et al. (2008) studied the role played by mitochondrial function in AIDS progression in HIV-1 infected persons. They found that AIDS progression was faster for members of haplogroups J and U5a.

Οι Martínez-Redondo et al. (2010) ανακάλυψαν ότι η απλοομάδα J συσχετίζεται με χαμηλότερη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2 max) σε σύγκριση με άλλες απλοομάδες. Αυτό υποσημαίνει ότι τα μέλη της απλοομάδας J έχουν μειωμένη αντοχή στην παρατεταμένη άσκηση.


Διάσημες προσωπικότητες

Ο David Caramelli και η ομάδα του εξέτασαν τα λείψανα του Πετράρχη (1304-1374), του διάσημου ανθρωπιστή, λόγιου και ποιητή της Πρώιμης Ιταλική Αναγέννησης. Κατάφεραν να προσδιορίσουν την μητρική απλοομάδα του ως J2.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2012, αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Leicester ανακοίνωσαν ότι είχαν ανακαλύψει τα λείψανα του βασιλιά Ριχάρδου Γ της Αγγλίας (1452-1485), στην πρώην Εκκλησία Greyfriars Friary στην πόλη του Leicester (βλ Εκταφή του Ριχάρδου Γ). Το DNA του σκελετού ταιριάζει ακριβώς με την μιτοχονδριακή απλοομάδα (J1c2c) των σύγχρονων μητρογραμμικών απογόνων της Άννας της Υόρκης, μεγαλύτερης αδελφή του Ριχάρδου, επιβεβαιώνοντας την ταυτότητα του μεσαιωνικού βασιλιά.

Ο Εδουάρδος Δ της Αγγλίας (1442-1483) ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός και προκάτοχος του Ριχάρδου Γ ως Βασιλιάς της Αγγλίας. Έχοντας την ίδια μητέρα, την Cecily Neville, Δούκισσα της Υόρκης, και οι δύο βασιλιάδες θα έχουν την ίδια μιτοχονδριακή απλοομάδα.

Άλλα διάσημα μέλη της απλοομάδας J

  • Esther Hochman Wojcicki (υποομάδα J1c): Αμερικανή δημοσιογράφος, εκπαιδευτικός, και Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Creative Commons.
  • Anne Wojcicki (υποομάδα J1c): Αμερικανή αναλυτής βιοτεχνολογίας, βιολόγος και επιχειρηματίας. Ως επιχειρηματίας, είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της 23andMe. Είναι κόρη της Esther Wojcicki, και παντρεμένη με τον Sergey Brin, συνιδρυτή της Google.
  • Mario Batali (υποομάδα J1): Αμερικανός σεφ, συγγραφέας, εστιάτορας προσωπικότητα των ΜΜΕ. Είναι εμπειρογνώμονας της ιστορίας και του πολιτισμού της ιταλικής κουζίνας, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών και των τοπικών παραλλαγών.
  • Ximena Navarrete : μοντέλο από το Μεξικό, ηθοποιός και Miss Universe 2010.

Follow-up

Ask your questions and discuss about haplogroups on the Forum



Eupedia
© 2004-2022 Eupedia.com All Rights Reserved.